Selkeytä sanomaasi Message Mapilla – blogituottamiseen nopeutta, selkeyttä ja rakennetta

Olen jo pidemmän aikaa hyödyntänyt erilaisten teksti- ja videomuotoisten sisältöjen laatimisessa Message Map -työkalua. Kuulin työkalusta ensimmäisen kerran Carmine Gallon kirjasta Talk Like Ted. Message Map on hyvin tiivistetty tälle videolle, jossa Gallo selostaa hieman läpi, miten hän käyttää message mappia brändin viestimiseen ja sen ”pitchaamiseen”.

Mielestäni työkalua voi kuitenkin käyttää ihan minkä tahansa sisällön sanoman kiteyttämiseen ja täten hyvin napakan ja selkeän rakenteen saamiseen niin blogiteksteihin kuin vaikkapa esittelyvideon käsikirjoitukseen. Viimeksi tänään käytin pitkästä aikaa Message Mappia blogitekstin sanoman muotoiluun. Taas pääsi yllättämään, miten Message Mapin laatiminen nopeutti itse tekstin kirjoittamista, kun tekstin rakenne ja pointit ovat kirkkaana mielessä. Myös lopputuote oli harvinaisen tiivis ja rakenteeltaan selkeä teksti. Muistin taas, miksi tätä työkalua pitäisi hyödyntää oikeastaan kaikkiin sisältöihin jollain tasolla.

Message Mapin idea on lyhykäisyydessään seuraavan näköinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YDINSANOMA TIIVIISTI

Tiivistä tarkasteltavan julkaisun keskeisin ydinsanoma noin 140 merkkiin. Mikä on tärkein asia jonka haluat julkaisun lukijan/katsojan/kuulijan muistavan tästä sisällöstä vielä huomennakin? HUOM: tämä on eri asia kuin sisällön otsikko. Muista olla tiivis ja täsmällinen.

PÄÄPOINTIT (1-5. Mielellään max 3-4)

Jaa edellä mainittu ydinsanoma mielellään maksimissaan 3-4 pääpointtiin. Ihminen varastoi muistiinsa helposti noin 5-7 asiaa yhdeltä istumalta. Mitä vähemmän pääpointteja lukijan/katsojan/kuulijan sisällöstäsi tarvitsee muistaa, sitä parempi ja sitä vaikuttavampi sisältö on ja sitä paremmin haluttu sanoma jää mieleen.

TARKENTAVAT BULLETIT

Yksityiskohtaisempia ja tarkempia avaavia seikkoja, jotka kertovat mistä pääpointissa on kyse. Esimerkkejä, konkretiaa; avataan mitä nämä tarkoittavat ydinsanoman kontekstissa.

Eli esimerkiksi jos haluaisin muotoilla uuden blogisivustoni www.elokuvaaja.fi olemassaolon tarkoituksen message mappiin, jota voisin sitten hyödyntää esimerkiksi blogitekstin luomiseen tai vaikkapa lyhyen boilerplate -tekstin tekemiseen, näyttäisi message map jotakuinkin tältä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämän message mapin pohjalta laaditun blogitekstin rakenne voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  1. Johdantokappale johon on kiteytetty ydinsanoma ja avattu että tässä blogitekstissä kerrotaan lisää elokuvaaja.fi –konseptista, joka jakautuu näihin 3 pääpointtiin.
  2. Yksi tekstikappale jossa avataan 1. pääpointin sisältö (eli tarkentavat bulletit) tekstimuotoon.
  3. Yksi tekstikappale jossa avataan 2. pääpointin sisältö (eli tarkentavat bulletit) tekstimuotoon.
  4. Yksi tekstikappale jossa avataan 3. pääpointin sisältö (eli tarkentavat bulletit) tekstimuotoon.
  5. Yhteenveto ja mahdolliset Call-to-actionit.

Suosittelen kokeilemaan tätä työkalua vaikkapa seuraavan blogitekstin kirjoittamisen yhteydessä tai vaikkapa mainosvideon käsikirjoituksen laadinnassa. Mikäli saat ydinsanoman ja tärkeimmät pointit valittua ja avattua hyvin, huomaat että lopputuotteestasi tulee huomattavasti tiiviimpi, rakenteellisesti selkeämpi ja helpommin ymmärrettävä. Myös itse blogitekstin kirjoittaminen on nopeampaa, kun voit vain avata sanoiksi Message Mapin sisällön.

Voit ladata alta vapaasti käyttöösi tekemäni Power Point -pohjan, jossa on ohjeistettu Message Mapin käyttö slaidien kommenttikentissä. Tätä voi hyödyntää esimerkiksi porukalla blogitekstin sisällön suunnittelussa. Toivottavasti koet työkalun hyödylliseksi! 🙂

LATAA TÄSTÄ Message Map template

Posted in Oppaat, Sisältömarkkinointi.

Olli Pirttila

#markkinointi #videotuotanto #valokuvaus #design #luovuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Todista ettet ole robotti *