Jokaisella on aitoa sanottavaa – älä sorru keskinkertaiseen roskaan

Sisältömarkkinoinnin ytimenä toimii luonnollisesti sisältö. Monella PK-yrityksellä esteenä sisältömarkkinoinnin aloittamisessa on ajan ja resurssien puutteen ohella ajatus siitä, että ”ei meillä ole mitään sanottavaa, joka kiinnostaisi ihmisiä”. Toisena ääripäänä on se, että sisältömarkkinoinniksi mielletään se, että perustetaan oma blogi nettisivuille, sekä tilit jokaiseen mahdolliseen sosiaalisen median palveluun, jonka jälkeen pommitetaan näistä jokaiseen juustoisia mainoksia tai blogikirjoituksia joiden ainut sisältö on omien palveluiden tai tuotteiden mainostaminen. Tämä saattaa jopa kuluttajamarkkinoinnissa toimiakin yhtenä pienenä kanavana, jos mainokset ovat viihdyttäviä tai informatiivisia.  Pitkäkestoista ja vaikuttavaa markkinointikanavaa ei kuitenkaan tällä tavalla mielestäni rakenneta, varsinkaan B2B puolella.

Websisällön määrän valtavan kasvun myötä kuluttajien ja yrityksissä päätöksiä tekevien ihmisten toleranssi mielikuvituksettomia mainoksia ja keskinkertaista tyhjää sisältöä kohtaan on kuitenkin pienentynyt äärimmäisen matalaksi. Juuri kukaan ei enää käytä kahta sekuntiakaan lukeakseen blogikirjoitusta tai katsoakseen videota josta ensi metreillä haiskahtaa läpi mainos tai pikaisesti kyhätty tyhjä sisältö, jonka ainut tarkoitus on ohjata liikennettä blogaajan sivulle. Ihmiset eivät myöskään jaa tai suosittele kavereilleen mainoksia tai keskinkertaista roskaa.

On siis ilmiselvää, että keskinkertaisen roskan suoltaminen ei vain enää käy päinsä. Ongelmaksi muodostuukin edellä mainittu ajatus: ”Onko meillä mitään oikeaa sanottavaa, joka kiinnostaa ihmisiä?”. Liian usein, ja täysin väärin, johtopäätös tähän on ”ei ole”.

Mietitäänpä tätä vähän tarkemmin. Jokaisella yrityksellä, sen omistajalla, sen työntekijöillä (ainakin toivottavasti) on jokin asia johon he intohimoisesti uskovat. Lisäksi heillä on toimialaan/tuotteisiin/palveluihin liittyviä mielipiteitä sekä ammattitaidon ja asiantuntijuuden myötä kertyneitä vinkkejä ja kokemuksia, joita he päivittäin jakavat vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa ja oman työympäristönsä kesken. Tämä on juurikin sitä sisältöä, jota voisit yksittäisten vuorovaikutusten sijaan jakaa laajemmin sisältömarkkinointina asiakkaillesi ja potentiaalisille myyntiliideille.

Sisältömarkkinoinnin ja yksittäisten sisältöjen tarkoitus EI OLE siis suoraan mainostaa tuotteitasi tai palveluitasi, vaan tavoitteena on:

1) pitkällä tähtäimellä rakentaa yrityksesi asiantuntijakuvaa: yrityksesi ja sen työntekijät tietävät mistä puhuvat ja ovat alansa parhaita

2) Tarjota aidosti hyödyllistä ja mielenkiintoista sisältöä, josta vastalahjana saat muun muassa liidejä uutislistasi / muun liidinkeräysmetodin kautta.

Uskon vahvasti, että jos tuotat AITOA sisältöä, johon itse uskot (ja joka kumpuaa, kliseisesti ilmaistuna, suoraan sydämestäsi), ihmiset ennen pitkää huomaavat sen ja arvostavat sitä. Näin tekemällä ajat liikennettä nettisivuillesi oikeista syistä. Ihmisiä ei siis huijata nettisivuillesi tyhjällä sisällöllä, vaan nettisivusi saavat liikennettä, koska ihmiset ovat kiinnostuneita kertomastasi sisällöstä ja arvostavat sinua sen tuottajana. Tälläiset ihmiset mielellään tilaavat uutiskirjeesi, jolloin saat yksinään täysin merkityksettömien www-sivujesi kävijäämärien sijaan myös konkreettisen myyntiliidin, eli ihmisen yhteystiedot, joka arvostaa sanomaasi niin paljon, että haluaa tuon uutiskirjeen tilata.

Jos vaihtoehtoisesti tuotat vain tyhjää roskaa huijataksesi ihmisiä nettisivuillesi, näyttävät www-kävijöiden määrät kyllä hyvältä palavereissa, mutta mitään ei realisoidu esimerkiksi lisääntyneeksi myynniksi. Voi myös jopa olla, että maineesi alan asiantuntijana kärsii, jos sisältömarkkinointisi sisältö on keskinkertaista roskaa. Näinollen tuottamalla keskinkertaista roskaa, taistelet siis jatkuvasti edellä mainittuja tavoitteita 1) ja 2) vastaan.

Sisältömarkkinoinnin toteuttaminen on nykyään äärimmäisen helppoa, koska työkalut ja kanavat ovat helppokäyttöisiä ja kaikkien saatavilla lähes nollakustannuksin. Jos kuitenkaan tavoitteita, yleisöä, kanavia ja omaa ”persoona” sisällöntuottajana ei ole mietitty ja edellä mainitut sisällön laadulliset asiat eivät ole kunnossa, niin on mielestäni parempi jättää sisältömarkkinointi kokonaan tekemättä.

Kannattaakin siis tuottaa sisältöä siitä mitä osaat ja tuoda rohkeasti ilmi mielipiteesi asioista, joiden parissa työskentelet. Jos blogin kirjoittaminen tuntuu vaivalloiselta, niin videoblogit ja yrityksesi kokeneiden konkareiden videohaastattelut ovat erinomainen tapa jakaa heidään osaamista ja kokemusta tavalla, joka tuntuu henkilökohtaisemmalta ja antaa yrityksellesi kasvot.

Jokaisella yrityksellä on aitoa sanottavaa. Tunnista ne asiat, joita kohtaan olet intohimoinen, joista sinulla on eniten sanottavaa/mielipiteitä/kokemusta ja keskity niihin. Näin et enää koskaan sorru keskinkertaiseen roskaan.

Sisältöterveisin,

Olli

Posted in Sisältömarkkinointi and tagged , , , , .

Olli Pirttila

#markkinointi #videotuotanto #valokuvaus #design #luovuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Todista ettet ole robotti *